Valkuilen

Een paar tips en valkuilen bij stoppen met roken

Veel mensen vinden onze site op zoek naar een goede sigarettenmaker om zelf sigaretten te maken, anderen gaan minder roken om geld te besparen. Ons advies voor deze mensen is: Stop vandaag nog met roken. Roken is niet goed voor je gezondheid en is een dure gewoonte. Voor wie overweegt te stoppen, volgen hier enkele valkuilen met tips om de kans op slagen te vergroten.

Gewichtstoename en Eten

Veel mensen die stoppen met roken gaan de vroegere gewoonte vervangen met een nieuwe: eten (en aankomen!) bijvoorbeeld. Dan helpt de gedachte dat je bezig bent met het gezonder maken van je lichaam: veel eten (en vooral snoepen) dragen daar niet aan bij.

Dus focus je op de gezonde manier van leven, op alle niveaus, zodat je positieve energie naar boven komt.

stoppen met roken
Old habits die hard

In het Nederlands vertaald als: je kunt makkelijk in oude gewoontes vervallen. Waar maar een paar sigaretten ‘echt lekker’ zijn op een dag (de eerste bij een kop koffie, of die na het avondeten bijvoorbeeld) wordt de rest van de sigaretten uit gewoonte opgestoken. Het is daarom raadzaam om voordat je gaat stoppen, je er bewust van te maken wanneer die gewoontesigaretten worden gerookt. Plan andere, leuke afleidingen op die momenten al vast in het voren.

Houd rekening met lastige momenten
Als je een roker bent die meteen na het opstaan een bak koffie in combinatie met die eerste sigaret ‘nodig heeft’, zorg dan vooral in de beginperiode van het stoppen, dat je de koffie vervangt door bijvoorbeeld thee. Op deze manier wordt de associatie met de sigaret minder gelegd. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld stressmomentjes: in plaats van een sigaret, pak je een stuk fruit en gaat een kort blokje om bijvoorbeeld.

Wees dus voorbereid op de moeilijke momenten.

Vertel je directe omgeving dat je gaat stoppen

Veel mensen zijn hier huiverig voor omdat ze voelen dat de druk hoger wordt naarmate meer mensen dan alleen de persoon in kwestie, de stopplannen weten. Maar bedenk dat het al moeilijk genoeg is; je bent waarschijnlijk eerder prikkelbaar en kunt minder hebben.

Als de directe omgeving hiervan op de hoogte is kan er beter rekening worden gehouden met de situatie en sta je niet alleen!