Moeilijkheden overwinnen bij het stoppen met roken
Vele rokers hebben in het verleden al eens een stoppoging gedaan, maar het lukt weinigen om bij die eerste stoppoging ook meteen finaal, voor eeuwig en altijd afscheid te nemen van die gewoonte. Of je er mentaal niet klaar voor was, of er spanningen en stress optraden die je weer tot roken aanzetten of dat je die ene aangeboden sigaret niet kon weerstaan, het blijft heel moeilijk om een jarenlange verslaving tot volledige stilstand te brengen.
Lichamelijk afhankelijk van nicotine
In je hoofd zitten receptoren die, bij jou als roker, steeds om nicotine blijven vragen. Gemiddeld een uur nadat je een sigaret hebt gerookt, is de hoeveelheid nicotine in je bloed gehalveerd. Dan beginnen de nicotinereceptoren in en aan je hoofd te zeuren om meer nicotine en wordt de zucht naar een sigaret steeds sterker. De sigaret zelf, die je telkens weer opsteekt, houdt die drang naar nicotine als het ware in stand.
Weersta je die eerste verleiding naar een sigaret dan leidt dit in het begin vaak tot ontwenningsverschijnselen met onrust, snellere irritatie en slapeloosheid tot gevolg. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Wanneer je niet toegeeft aan een volgende sigaret, dan verdwijnt gemiddeld binnen een week de lichamelijke afhankelijkheid naar nicotine.
Geestelijke afhankelijkheid
Voor veel rokers is de sigaret door de jaren heen een ‘vriend’ geworden, een middel om je een houding te geven of om even uit een situatie te stappen en buiten in alle rust een sigaretje opsteken.Zelfs lange tijd nadat je gestopt bent met roken kan het moeilijk zijn om op bepaalde momenten de verleiding van een sigaret te weerstaan. Eens verslaafd, blijft verslaafd wordt vaak gezegd. Om uiteindelijk helemaal los te komen van de geestelijke afhankelijkheid blijkt vaak veel lastiger dan het overkomen van de lichamelijke verslaving.
Veel gehoorde (mentale) problemen bij het stoppen met roken zijn:
- ik mis mijn sigaretje bij de koffie, een potje bier of na de maaltijd
- de gedachte dat ik nooit meer mag roken maakt me gek van verlangen naar een sigaret
- als iemand me een sigaret aanbiedt heb ik zo veel moeite om nee te zeggen
- ik houd het nooit vol en als ik weer begin zal mijn schuldgevoel zo groot zijn
Het zijn negatieve gedachten van de psyche, die de verslaving en oude gewoonte terug wil halen. Maar je moet juist proberen het om te draaien en je te focussen op wat je er voor terug krijgt wanneer je stopt met roken. Dat het in het begin wellicht geforceerd gaat om zo te denken is begrijpelijk, maar uiteindelijk nemen die positieve gedachten op een natuurlijke manier geleidelijk aan echt de overhand.
Positiviteit
Wanneer je je aandacht verlegt van de nadelen van het stoppen naar de voordelen ervan, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Zoals reeds gezegd, zal het vooral in het begin niet altijd even makkelijk zijn. Maar door de drang naar een sigaret te accepteren, en niet weg te drukken, zal diezelfde drang uiteindelijk weer wegvloeien. Door positieve gedachten op te roepen over het stoppen met roken vermindert ook de drang naar een sigaret. Dit is geen zweverig betoog, maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dus in plaats van de nadruk te leggen op de problemen waar je tegenaan loopt bij het stoppen, ga je juist focussen op de voordelen. Veelgehoorde positieve ervaringen van voorgangers:
- ik heb veel meer energie en conditie om te sporten
- ik proef veel meer en ruik veel beter, mijn smaak- en reukorganen doen het met de dag beter
- ik kan me beter concentreren en kom tot veel meer dan toen ik nog rookte
- ik hoef nooit meer te roken helpt me in gedachte beter dan ik mag nooit meer roken
- ik bespaar zo veel geld waar ik leuke dingen voor kan doen
- ik beloon me af en toe met een kleinigheidje omdat ik het zo goed volhoud
- het trotse gevoel dat het me lukt, doet me goed!
Doorbreek oude routines
Een laatste belangrijke aandachtspunt om een stoppoging de grootste kans van slagen te geven, is het breken met oude gewoonten die bij je rookgedrag pasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende dingen:
- ga bij stressmomenten een blokje om of stap even op de fiets
- vervang je favoriete drankje bij de sigaret met een ander (thee in plaats van koffie?)
- doe iets meer aan sport, de endorfine die dan wordt aangemaakt stemt je positief
- werk rustig door in plaats van vervanging te zoeken van de vroegere rookpauzes
Positiviteit en een goede voorbereiding zullen je helpen om echt te stoppen met roken.