Hulpmiddelen bij stoppen met roken
Stoppen met roken kan echt lastig zijn. Zeker als je al jaren een verstokt roker bent en eraan gewend bent dagelijks een groot aantal sigaretten te roken, is het moeilijk om hier zomaar mee te stoppen. Wil jij echt stoppen met roken, heb je de boeken van Alan Carr al gelezen maar lukt het nog steeds niet op doorzettingsvermogen en wilskracht alleen, maak je dan geen zorgen, want er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die helpen om stoppen met roken gemakkelijker te maken.
Hulpmiddelen die helpen: twee hoofdgroepen
Er zijn twee soorten hulpmiddelen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze daadwerkelijk kunnen helpen om te stoppen met roken. Zo kun je stoppen met roken door nicotine-vervangende middelen te gebruiken en de dosering langzaam af te bouwen, maar kun je er ook voor kiezen om medicijnen te gebruiken die de drang naar nicotine onderdrukken. Per hoofdgroep zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar die aantoonbaar effectief zijn. Hieronder volgt een overzicht van middelen waarmee goede resultaten zijn behaald en waarvan is aangetoond dat ze daadwerkelijk helpen om van je rook verslaving af te komen.
Nicotine-vervangende middelen
Nicotine-vervangende middelen vullen het tekort aan nicotine aan. Dit betekent dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen tijdens het stoppen met roken, waardoor het gemakkelijker is om van de sigaretten af te blijven en het stoppen met roken bovendien minder vervelend is. Door nicotine-vervangende middelen te gebruiken kun je wennen aan het leven zonder roken, terwijl je lichaam nog wel nicotine binnenkrijgt. Op deze manier kun je eerst de gewoonte van het roken afleren, waarna je later pas de hoeveelheid nicotine die je dagelijks binnenkrijgt probeert te verminderen. Het gebruik van nicotine vervangende middelen verdubbelt je kans van slagen om daadwerkelijk van het roken af te komen!
Er zijn verschillende soorten nicotine-vervangende middelen, namelijk:
Nicotine-kauwgom
Nicotine-kauwgom is kauwgom waar nicotine in zit. Kauw je op de kauwgom, dan komt de nicotine vrij waardoor deze via het mondslijmvlies in je lichaam terecht komt. Op deze manier wordt de fisieke drang naar nicotine gevoed waardoor je geen last van ontwenningsverschijnselen door het stoppen met roken.
- verkrijgbaar in verschillende smaken
- Verkrijgbaar in verschillende sterktes zodat je de dosering kunt afbouwen ( 2mg en 4 mg)
- Na 20 minuten kauwen wordt de piek bereikt
- Na 3 maanden beginnen met afbouwen van dosering
Je gebruikt nicotine-kauwgom door langzaam te kauwen tot de smaak sterk is (na 10-15 seconden), om vervolgens te stoppen met kauwen voor een halve minuut en daarna weer langzaam te beginnen met kauwen. Op deze manier geeft de kauwgom ongeveer een half uur nicotine af.
Nicotinepleisters
Dit zijn speciale pleisters die gereguleerd nicotine afgeven via de huid. Per dag draag je een pleister op je lichaam welke je de gehele dag voorziet in je nicotinebehoefte. Je kunt de pleister de hele dag dragen, maar in de nacht haal je de pleister wel van de huid af. Iedere dag gebruik je een ander stuk huid om de pleister op te plakken, voor het beste effect. Enkele bekende merken zijn Nicotinell, NiQuitin en Nicorette.
- Verkrijgbaar in verschillende sterktes zodat je de dosering kunt afbouwen (21mg , 14mg en 7 mg.)
- Gedoseerde afgifte van nicotine waardoor pieken vermeden worden
- Na 3-4 weken beginnen met afbouwen van de dosering
Nicotinepleisters kunnen wel bijwerkingen veroorzaken zoals een geirriteerde huid, misselijkheid, nervositeit en hartkloppingen, het is daarom aan te raden om bij twijfel uw dokter te raadplegen.
Zuigtabletten met Nicotine
Deze zuigtabletten met nicotine bevatten 1 of 2 milligram nicotine dat via het speeksel in je lichaam wordt opgenomen. Het voordeel van zuigtabletten is dat ze redelijk snel nicotine afgeven wanneer de drang het hoogst is.
- Verkrijgbaar in verschillende sterktes ( 1mg , 2mg en 4 mg.)
- piekafgifte na ongeveer 20 minuten
- Geven 30-40 minuten nicotine af
Nicotine tabletten zien eruit als pepermuntjes waardoor je ze onopvallend kunt innemen wanneer je lichaam om nicotine vraagt. Zuigtabletten worden vaak gebruikt in combinatie met pleisters om zo pieken op te kunnen vangen. Vooral de dosering van 4 mg is erg hoog: gebruik er niet teveel van en reduceer de inname als u klachten krijgt zoals misselijkheid, maagklachten en/of een geïrriteerde mond, tong of keel.
Mini zuigtablet en Micro Tabletten
Mini (micro) zuigtabletten (ook wel sublinguale tablet genoemd) zijn zeer kleine nicotinevervangers in tabletvorm welke nicotine afgeven dat wordt opgenomen via het speeksel. Vanwege het kleine formaat zijn ze makkelijk mee te nemen en discreet in gebruik. De kleinte tabletjes in minivorm lossen op onder de tong waardoor de piek afgifte iets eerder wordt bereikt dan met reguliere zuigtabletten.
- Verkrijgbaar in verschillende sterktes (1,5 mg en 2 mg)
- Piekafgifte na ongeveer 10 minuten
- Minder geschikt voor zware rokers vanwege lage dosering
Nicotinesprays
Nicotine Sprays zijn mondsprays die je in je mond sprayt om nicotine binnen te krijgen. Deze sprays vrij nieuw zijn op de markt, en werken vlgs hetzelfde principe als de (zuig) tabletten: De nicotine komt via je mondspeeksel in je bloedbaan terecht waardoor de hunkering naar een sigaret wordt verminderd. De spray komt uit een inhaler welke bestaat uit een mondstuk en een nicotinevulling.
De spray bevat minder nicotine dan een sigaret, en is geen volledige vervanging voor de nicotine die je als roker binnen krijgt. Hij is voornamelijk bedoelt om de ergste trek in een sigaret te verminderen.
- piekafgifte al na 5 – 10 minuten
- een nicotinevulling gaat ongeveer 15-20 minuten mee
- Dagelijkse dosis van 4 – 12 patronen (max) per dag
Je kunt nicotine-vervangende middelen gebruiken vanaf de dag dat je wil stoppen. Heb je hartklachten, heb je wel eens een beroerte gehad of heb je te maken met een andere gevaarlijke aandoening, dan kun je beter eerst met de arts overleggen voor je nicotine-vervangende middelen gaat gebruiken om te stoppen met roken. De middelen zijn overigens verkrijgbaar zonder recept.
Stoppen met roken met behulp van medicijnen
Als je al eerder gestopt bent met roken en steeds naar een sigaret blijft verlangen, kun je overwegen medicijnen te gebruiken om het stoppen met roken gemakkelijker te maken. Medicijnen voor het stoppen met roken verminderen de rookbehoefte en zorgen er bovendien voor dat ontwenningsverschijnselen minder hevig zijn, waardoor het stoppen gemakkelijker wordt.
Enkele medicijnen die je kunt gebruiken als je wil stoppen met roken, zijn de volgende:
Champix met varenicline
Champix met de werkzame stof Varenicline: dit medicijn vermindert de gevoeligheid voor nicotine in de hersenen, maar bootst de werking van nicotine ook deels na. Hierdoor verlang je minder naar nicotine en dus minder naar een sigaret. Daarnaast heb je door dit medicijn minder last van ontwenningsverschijnselen, waardoor stoppen met roken gemakkelijker wordt. Je gebruikt dit medicijn twee weken voor je stopt met roken, tot twaalf weken nadat je gestopt bent met roken.
- Bevat geen nicotine
- Volledige kuur duurt 12 weken
- Hoge slagingskans
- Consult met arts verplicht
Varenicline kan enkele bijwerkingen veroorzaken, denk hierbij aan hoofdpijn, een droge mond en maagdarmklachten. Champix mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Je gebruikt deze medicijnen twee weken voor je helemaal gaat stoppen met roken en blijft de medicijnen na het daadwerkelijke stoppen met roken nog ongeveer vijf tot tien weken gebruiken.
Zyban met Bupropion
Zyban met de werkzame stof Bupropion bevat geen nicotine en reguleert de dopamine afgifte in de hersenen. Hierdoor worden de ontwenningsverschijnselen die optreden als je stopt met roken geremd en heeft een gebruiker minder trek in een sigaret. Zyban valt onder de anti-depressiva en is alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
- Start met Zyban als je nog rookt, begin zon 2 weken voordat je gaat stoppen
- Slik de eerste 6 dagen één tablet per dag. Daarna neem je twee tabletten per dag.
- Neem maximaal 8 weken max 2 tabletten per dag.
Als je na 8 weken nog niet van het roken af bent, stop dan met het gebruik van Zyban. Het is aan te raden geen Buporion in te nemen voordat je gaat slapen, een bekende bijwerking van Zyban is namelijk slaapproblemen. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, concentratieproblemen en maagpijn. Lees daarom de bijsluiter zorgvuldig door, en raadpleeg een arts indien je klachten ervaart.
Als je medicijnen wil gebruiken om te stoppen met roken, raadpleeg dan altijd je arts. Neem nooit op eigen initiatief medicijnen in. Indien je bij je dokter aangeeft dat je wil stoppen met roken kan deze een recept uitschrijven dat je helpt, en tevens vergoed wordt door de verzekeraars.
Alternatieve Hulpmiddelen
Acupunctuur
Acupuntcuur kan helpen de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken te onderdrukken, waardoor je minder trek hebt in een sigaret. Bij een acupuntuur behandeling worden zeer fijne roestvrij stalen naalden op specifieke plekken net onder het huidoppervlak gestoken. De voordelen van een Acupunctuur behandeling zijn:
- het versterkt de mentale wilskracht
- de smaak van tabak en nicotine wordt als vies ervaren
- de ontwenningsverschijnselen worden onderdrukt
- 3 Behandelingen zijn in de meeste gevallen voldoende
Acupunctuur is niet pijnlijk en valt in de meeste gevallen onder de ziektekostenverzekering welke een deel van de kosten meestal vergoed.
Voor het beste resultaat ondergaat u gemiddeld 1 keer per 2 weken een behandeling.
Lasertherapie
Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur waarbij in plaats van naalden gebruikt wordt gemaakt van laserstralen. Deze methode is zeer effectief en volledig pijnloos. Een lastertherapie kost ongeveer € 200 Euro en reguleert endorfinen in je lichaam, waardoor de trek in een sigaret volledig verdwijnt.
Elektrische Sigaretten
Ook de steeds populairder wordende E-sigaret kan voor sommige mensen een hulpmiddel zijn als je wil stoppen met roken. De E-Sigaret voorziet in je nicotine behoefte en bevat geen geen kankerverwekkende teer, koolmonoxide of stikstofoxide. Tijdens het roken van een gewone sigaret komen bijna 4000 verschillende stoffen vrij, bij de Elektrische sigaret is dit (waarschijnlijk) minder. Een voordeel van de E-Sigaret is dat je de nicotine afgifte kunt reguleren. Om te stoppen met roken kun je de dosering steeds verder afbouwen, en je lichaam langzaam laten wennen.
- Bevat geen teer, koolstofmonoxide of stikstofoxide
- Nicotine afgifte is goed te doseren (afgifte langzaam afbouwen)
Ook al bevat de E-Sigaret waarschijnlijk minder schadelijke stoffen, het blijft een ongezonde bezigheid. Ook zien we dat veel rokers die overstappen op de E-sigaret op termijn toch weer overstappen op het roken van gewone sigaretten. Om deze redenen vinden wij de Esigaret geen goed hulpmiddel om daarwerkelijk van het roken af te komen. Dampen blijft het een ongezonde bezigheid!
Motivatie:
Stoppen met roken is vooral mentaal heel lastig, zorg daarom dat je niet meer aan je verslaving herinnerd wordt. Doe asbakken en pakjes sigaretten de deur uit, ruim sigarettenmakers, hulzen en tabak op, en leg aanstekers uit het zicht. Om mentaal gemakkelijker nee te kunnen zeggen kun je o.a. de boeken lezen van Alan Carr, en niet te vergeten de “Mentale Stoppen Met Roken methode” van Eric Eraly. De boeken van deze verslaving ervaringsdeskundingen zullen je zeker inspireren en motiveren tijdens de ontwenningsfase, vooral op momenten waarop je het moeilijk hebt.
Bronnen: RIVM.nl, Psychologytoday.com, Rookvrijookjij.nl, Nationalezorggids.nl