Rokers gaan zelf sigaretten maken

Roken is niet alleen een ongezonde bezigheid, het is vooral de laatste jaren ook een dure hobby geworden. Waar je enkele jaren geleden nog drie of vier euro betaalde voor een pakje sigaretten, kost ditzelfde pakje nu ongeveer zes tot zeven Euro. Rook je shag, dan ben je per pakje al snel ruim negen euro kwijt. Alleen al vanwege de kosten kun je beter stoppen met roken. Dit is natuurlijk ook veel beter voor je gezondheid.

Steeds meer rokers kiezen ervoor hun eigen sigaretten te maken. Hoewel deze zelfgemaakte sigaretten zeker niet gezonder zijn.

De accijnzen die geheven worden op sigaren, sigaretten en losse pakjes tabak lijken niet te gelden voor losse bussen tabak, waardoor het zelf produceren van sigaretten met een al dan niet elektrische hulzenvuller in populariteit wint. Op deze pagina lees je meer over de handel in tabak over het algemeen, de stijgende prijzen van sigaretten en hoe je kunt voorkomen dat je financieel ten onder gaat aan je eigen verslaving door de stijgende sigarettenprijzen.

Baal jij er ook van dat je iedere maand zo veel geld kwijt bent aan jouw gewoonte? Stop er dan mee!

De handel in tabak voor sigaretten

Tabak wordt bijna overal ter wereld verbouwd, maar voornamelijk China is druk bezig met het verbouwen van voor verschillende soorten tabak voor sigaretten. Na China volgen de landen Brazilië en India, waar ook veel van de verwerking van tabak plaatsvindt. Kijken we naar de totale tabak productie in de wereld, dan zien we dat er jaarlijks ongeveer zeven tot acht miljard ton tabak wordt geproduceerd en op de markt wordt gebracht. Een flinke hoeveelheid, wat aangeeft dat maar wel een hoeveelheid tabak die jaarlijk helemaal op geconsumeerd wordt door de vele rokers op de wereld.

Waar vraag is is aanbod, en hierdoor wordt de prijs van tabak vanzelf omhoog gestuwd, waar rokers uiteraard de dupe van zijn. Daar komt nog bij dat roken als ongezonde gewoonte wordt beschouwd. Dit betekent dat overheden allerlei extra kosten op de prijs van tabak mogen rekenen, waar ze uiteraard zelf van profiteren. Hoge BTW, hoge importbelastingen en hoge accijnzen, daar moet jij als roker de prijs voor betalen.

Hogere accijns en hogere prijzen

Omdat roken ongezond is, rekent de Nederlandse overheid fikse accijnzen op tabak en vooral sigaretten. op de prijs van een pakje sigaretten. Dit zou geen probleem zijn als de accijns op sigaretten vast zou staan en vele jaren hetzelfde zou blijven, maar de Nederlandse overheid verhoogt de accijnzen op sigaretten helaas regelmatig. Dit betekent dat sigaretten ieder jaar duur worden, simpelweg zodat de overheid meer aan jouw verslaving kan verdienen.

Daar komt nog bij dat niet alleen de overheid, maar ook de producenten van sigaretten meer geld willen verdienen met hun verkopen. De kans is zeker aanwezig dat de prijzen van sigaretten een tijdje hetzelfde blijven, maar producenten van sigaretten kunnen net zo goed beslissen om de prijzen van hun producten te verkopen. Dit betekent dat je niet alleen de dupe bent van de hogere accijnzen van de overheid, maar ook van de hogere prijzen van sigarettenproducenten. Of de prijzen van sigaretten inderdaad verhoogd worden door producenten van sigaretten, mogen zij helemaal zelf beslissen. Hier heb je als consument dan ook helemaal geen invloed op.

De overheid profiteert van hogere accijnzen en producenten van sigaretten profiteren van hogere prijzen, maar jij als roker betaalt hier de prijs voor. Daar komt nog eens bij dat je simpelweg niet weet waar het gaat eindigen, want je weet nooit in hoeverre de prijzen van sigaretten nog verder omhoog kunnen gaan. Enkele jaren geleden had je misschien gedacht dat je nooit zo veel zou betalen voor een pakje sigaretten als je nu doet, maar dit is toch echt gebeurd en vandaag de orde van de dag.

Alternatieven?

Het beste alternatief is natuurlijk stoppen met roken. Dit adviseren wij dan ook aan iedereen!

Op shag wordt ook accijns geheven, maar deze accijnzen lijkt lager te zijn dan de accijnzen op sigaretten. Op Shag om zelf sigaretten te maken zit in ieder geval een stuk minder accijns dan op sigaretten van sigaretten.