Stoppen met roken is meer dan de moeite waard

stoppen met rokenAl jaren worden door overheden in binnen- en buitenland campagnes gevoerd tegen het roken en dat is niet voor niks. Je kunt er natuurlijk over twisten of de overheid zo’n betuttelende functie zo ver moet doorvoeren, dat er zelfs in cafés niet meer gerookt mag worden. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden maar kun je beargumenteren dat een overkoepelende organisatie het roken mag en zelfs misschien wel moet verbieden in publieke gebouwen. Maar of horeca-eigenaren en kroeggangers, waar minstens 75% van rookt, er onderling niet uit konden en zouden komen is een ander verhaal.

Hoe je het ook wendt of keert, de waarschuwing op pakjes sigaretten en shag liegen er niet om; roken is nu eenmaal erg slecht voor je gezondheid. En de wijsheid komt met de jaren; stonden vroeger nog verschillende soorten sigaretten klaar op een schaal voor het bezoek, tegenwoordig zijn het koekjes, chips en nootjes wat op een dienblad aan de visite wordt gepresenteerd.

Gezondheid is, naast de besparing van geld, de belangrijkste reden om te stoppen. Laten we daar eens wat dieper op ingaan.

Voordelen voor je gezondheid

Om met een open deur in huis te vallen is een goede gezondheid onbetaalbaar. En natuurlijk worden mensen ziek of sterven helaas vaak te jong zonder dat er ooit een sigaret is gerookt. Maar dat roken de kans op ziekte en vroegtijdig heengaan doet toenemen, daar kan niemand omheen. Het feit dat de lichamelijke (nicotine) verslaving binnen een paar dagen uit je systeem is, zou veel mensen moeten aanzetten tot een stoppoging. En de verbeteringen die optreden na dagen, weken en maanden zijn zo aanzienlijk groot, dat elke roker het stoppen zou moeten overwegen.

Of het nu gaat om een verbeterde lichamelijke en geestelijke conditie of om een afname van kansen op allerlei enge ziektes, de voordelen wanneer je gaat stoppen met roken zijn legio. Ongeacht de leeftijd treden er altijd waarneembare verbeteringen op, zowel op korte als op lange termijn.

Een kleine greep uit de vele voordelen, op het gebied van gezondheid, bij het stoppen met roken op een rijtje:

 • de kans op hart- en vaatziekten neemt af
 • de kans op kanker, een longziekte of een beroerte wordt kleiner
 • je vruchtbaarheid neemt toe (voor zowel man als vrouw)
 • hartslag en bloeddruk zullen dalen naar normale niveaus
 • verbeterde bloedsomloop
 • verbeterde conditie
 • lichamelijke en geestelijke fitheid verbetert aanzienlijk
 • minder slijm in de longen, minder hoesten en piepend ademen
 • een betere reuk en smaak komen weer terug
 • een zwangerschap wordt niet meer nadelig beïnvloed door alle schadelijke stoffen
 • je bespaart veel geld

sigaret stoppen met rokenAdvies

Het advies dat wij willen meegeven is om in ieder geval een poging tot stoppen te wagen. Zoals je eerder al kon lezen is de nicotineafhankelijkheid van je lichaam echt binnen een paar dagen verdwenen (en dat is wetenschappelijk vaak genoeg bewezen!). Rest dus de psychische afhankelijkheid en verslaving. En die moet niet worden onderschat; voor elke verslaving geldt dat de mentale kant het zwaarst is.

Ben je vóór het stoppen met roken bewust van elke sigaret die je nog rookt en wees eerlijk tegen jezelf. Vaak zijn het maar een paar sigaretten gedurende de dag die zogenaamd ‘echt lekker’ zijn, de rest rook je uit verveling, spanning of gewoonte. Dus een goed begin zou zijn om sowieso het aantal sigaretten per dag af te gaan bouwen, door de gewoontesigaretten in ieder geval niet meer op te steken.

Verder raden wij aan om alle hulp te zoeken die mogelijk is en voor jou kan werken. Pure wilskracht is niet alleen niet voor iedereen weggelegd, sterker nog, het is de meest moeilijke manier van stoppen, zelfs voor de meest daadkrachtige personen onder ons.

Of je er nu een hulpboek bijneemt of een online hulpprogramma, nicotinekauwgums of -pleisters neemt, acupunctuur overweegt of in overleg met de huisarts voor medicijnen kiest, grijp je kans, je hoeft het niet alleen te doen.

Ook voor je portemonnee is het goed

Tot zover de zo belangrijke gezondheidsredenen. Een bijkomend voordeel is natuurlijk het besparen van geld op je rookgewoonte. Voor iemand die een pakje per dag rookt kom je al snel uit op een dikke 2000 euro per jaar die je bespaart wanneer je stopt met roken. Er zijn mensen die besparen op hun rookgewoonte door zelf sigaretten te maken met losse tabak en een sigarettenmachine, maar dit kost altijd nog een stuk meer dan gewoon stoppen met sigaretten! Zet dat dat geld elke dag opzij en je hebt na een jaar een leuke vakantie verdiend.

Voor hen die echt alleen uit geldoverwegingen zouden willen stoppen is er een andere manier van geldbesparing: ga zelf je sigaretten maken. Je gezondheid zal niet verbeteren, maar je bespaart er wel tot zo’n 70% kosten mee!