Bijwerkingen en tips

Stoppen met roken

Elke roker zal wel eens denken over stoppen met roken. Of het daadwerkelijk wordt omgezet tot een poging is voor iedereen verschillend. En hoeveel pogingen er uiteindelijk nodig zijn om te stoppen is ook een lastige vraag. Dat het voor velen een moeilijke gewoonte is om vanaf te komen moge duidelijk zijn. Hoe werkt die drang naar de sigaret en hoe kom je er vanaf?

longen rokenLichamelijk

De lichamelijke afhankelijkheid van een sigaret en vooral de nicotine die erin zit, houdt diezelfde sigaret in stand. Als een roker zijn sigaret uitmaakt zal zo ongeveer binnen een half uur tot een uur de drang/zucht naar de volgende sigaret zich aandienen. En daar luistert de roker naar, dus die steekt zijn volgende sigaret op, die vervolgens de drang naar de daarop volgende sigaret binnen een half uur tot een uur weer in gang zet enzovoorts.
Wanneer je niet toegeeft aan de volgende sigaret, dan is wetenschappelijk bewezen dat ongeveer binnen een week, de lichamelijke afhankelijkheid naar de sigaret verdwenen is. Maar dat is niet het echte probleem.

Mentaal

De grote moeilijkheid zit op het mentale vlak. Of de geest nu sterker is dan het lichaam of andersom, net zoals bij veel verslavingen is de geestelijke afhankelijkheid het zwaarst. Veel gehoorde problemen bij het stoppen met roken zijn: ‘ik kan me geen houding geven zonder sigaret, ik weet niet waar ik mijn handen moet laten, ik mis het genot en de smaak van mijn maatje, ik zou niet weten wat ik moet doen als ik stress voel’.

Kortom, allemaal gedachten die zich puur op het mentale aspect afspelen.

Een paar simpele tips


Leef, plan en neem je sigaretloze voornemen per dag: na morgen zie je weer verder en herhaal dat zo elke dag. Denk aan je gezondheid en voel je lichaam elke dag daadwerkelijker gezonder worden (dat gebeurt echt!) Ga sporten om die longen open te gooien voor verse lucht na jaren van rook.

En ten slotte, realiseer je wat je bespaart!