De psychologie van het stoppen met roken

De meeste mensen die willen stoppen met roken, moeten meerdere keren een stoppoging doen om daadwerkelijk de sigaretten af te kunnen zweren. Sommige mensen die al vaker hebben geprobeerd de sigaretten links te laten liggen, krijgen het zelfs met de nodige hulpmiddelen nog niet voor elkaar om helemaal te stoppen met roken en blijven daarom maar voor altijd roker.

In dit artikel lees je meer over de psychologie van stoppen met roken.
Zo lees je waarom het stoppen met roken zo moeilijk is, maar ook wat je kunt doen om echt te stoppen met roken.

Stoppen met roken: waarom is het zo moeilijk?

De reden dat het zo moeilijk is om te stoppen met roken, heeft te maken met het feit dat roken meer een psychische verslaving is dan een lichamelijke verslaving. Amerikaanse hoogleraar psychologie Carlo DiClemente verklaart: “Je moet er eerst een bepaalde gedachtegang voor door hebben gemaakt. Je moet er echt van overtuigd zijn dat het goed is om te stoppen. Zolang je het niet als een probleem ziet dat je rookt, is het moeilijk om op te geven.” Het is dus niet voor niets dat veel mensen weer beginnen met roken na een paar dagen of een week zonder sigaretten, want het is simpelweg erg moeilijk om echt te stoppen.

Stoppen met roken: tips van een hoogleraar

Zelf was de hoogleraar voor twintig jaar lang een zware roker. Hij werd beroemd met zijn wetenschappelijke visie op rookverslaving en heeft zich hierna nog verder in het onderwerp verdiept. “De meeste mensen willen een wondermiddel als de stoppen met roken, maar het is juist belangrijk om zelf een plan te hebben als de sigaretten af wil zweren. Hoe minder je zelf voorbereidt, hoe kleiner de kans is dat je echt stopt met roken.” Het is belangrijk om van tevoren na te denken hoe je gaat stoppen, maar ook of je professionele hulp nodig hebt bij het stoppen en wat je moet doen als het even moeilijk wordt om het stoppen met roken vol te houden.

Ook is het belangrijk om alles wat je met sigaretten associeert, een nieuwe associatie te geven. Steek je altijd een sigaret op als je een kopje koffie drinkt? Dan is het logisch dat je zin krijgt in een sigaret als je aan de koffie zit. Het is moeilijk om de connectie van de associatie te verbreken, maar het is wel mogelijk. Neem bijvoorbeeld geen sigaret bij het kopje koffie, maar pak een glas water of een koekje. Je vervangt de associatie met een andere associatie en dit werkt echt.

Tot slot raadt Carlo DiClemente je aan om je voor te bereiden op een mogelijke terugval. Je moet het stoppen met roken zien als een leerproces: falen mag. Ga er dus niet vanuit dat je nooit meer rookt, maar ga er juist vanuit dat je nog wel een keer zal roken.

 

Stoppen met roken: probeer het niet alleen!

Dat stoppen met roken moeilijker is dan veel mensen denken, blijkt ook uit statistieken. Uit diverse internationale studies is gebleken dat slechts 7 procent van de rokers er echt in slaagt om voor altijd te stoppen met sigaretten. Ieder jaar doet een kwart van de Nederlandse rokers een poging, maar vaak dus zonder succes.

Wat veel mensen niet doen als ze willen stoppen met roken, is hulp zoeken. Volgens Marc Willemsen, hoogleraar tabaksontmoediging aan de Universiteit van Maastricht, is dit juist erg goed om te doen. “Er is duidelijk bewijs dat hulpmiddelen effectief zijn. De kans van slagen verdubbelt door nicotinepleisters of nicotinekauwgom te gebruiken.” Door hulpmiddelen te gebruiken, kun je je namelijk helemaal focussen op de psychische verslaving aan sigaretten en wordt de lichamelijke verslaving automatisch weggenomen.

De beste manier om te stoppen met roken, is door de hulpmiddelen te combineren met professionele begeleiding. Zo kun je de huisarts vragen om ondersteuning, maar is het ook mogelijk om telefonische ondersteuning te krijgen van Stivoro bij het stoppen met roken. Dat dit echt werkt, blijkt weer uit de cijfers. Stoppers die een cursus volgen om te stoppen met roken of op een andere wijze ondersteuning krijgen in het stopproces, hebben een slagingskans van 20 tot 25 procent.

Stoppen met roken: een langdurig proces

Het is belangrijk om te weten dat stoppen met roken een langdurig proces is met vallen en opstaan. De meeste mensen slagen er niet meteen in om te stoppen met roken, maar moeten meerdere pogingen doen en zijn hierdoor meerdere jaren bezig. Wees dus niet ontmoedigd als het lang duurt om te stoppen met roken, maar blijf het proberen en wie weet kun jij de sigaretten met de juiste instelling, de juiste hulpmiddelen en de juiste begeleiding ook voor altijd links laten liggen.